'Almeerse Wolunie spint Almeers garen'

In Almere loopt een kudde van honderdvijftig schapen die zorgen bijvoorbeeld voor het terugdringen van de Berenklauw in het Kromslootpark en het Vroege Vogelbos. De wol van deze schapen wordt verwerkt door de Almeerse Wolunie. 

Jan Wachtmeester, directeur Stad & Natuur, legt het uit: "We willen graag een eigen consumentenproduct maken van de Almeerse wol. Samen met Almeerders verwerken we de wol op een ambachtelijke manier tot een modern design-product." Caroline Oort deelt zijn enthousiasme: "Om van de schapenwol een product te maken, moet je de ruwe wol bewerken: de wol moet worden gewassen, gekaard, je kan het verven, en daarna kan het worden gevilt of gesponnen om te breien of te haken."

Samen met drie wolmeesters, Bertina Slettenhaar, Charlotte van der Garde en MariĆ«l Bisschops, zijn nu al honderd leden ingewijd in de geheimen van het wolverwerken. Uiteindelijk hebben de leden de lamp WIKKEL vervaardigd op de speciaal ontworpen wolmachines, gefinancierd door het Almere Fonds. Jan Wachtmeester: "We vragen jaarlijks een Nederlands ontwerper om een product voor Almere te ontwikkelen. Dit jaar heeft Ulli Budde een lamp ontworpen."

Meer weten over de vereniging, de wolfabriek, of de winkel?  
De Almeerse Wolunie: http://www.stadennatuur.nl/vroege-vogelbos/almeerse-wolunie.html
Facebook: www.facebook.com/almeersewolunie