Direct naar paginainhoud

Tegel eruit plant erin

Almere in Bloei projecten

In 2022 komt de Floriade naar Almere en tot die tijd steunen wij, onder de noemer ‘Almere in bloei’ diverse ideeën en projecten die Almere groen en gezond maken. Heb je zelf suggesties om bij te dragen aan de groene ontwikkeling van de stad? Laat het ons weten via growinggreenverberg dit@almere.nl.

Wil je regelmatig op de hoogte worden gehouden over onze Groene & Gezonde activiteiten, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via growinggreenverberg dit@almere.nl

Najaarsactie 2020 Zet Almere in Bloei

In 2021 zetten we Almere in bloei van 10 april - 1 juli. Er vinden dan verschillende actie plaats om Almere te vergroenen. Onder andere met de actie Tegel eruit, Plant erin. Doe ook mee, wip je tegels er uit en vergroen je tuin! Hou deze website in de gaten voor meer informatie over de acties die er dan zijn. 

Waarom de tuin vergroenen?

  • Groen maakt gelukkig! Dat is bewezen, ervaar het zelf!
  • Groen is goed voor bijen, insecten en vlinders: voor de biodiversiteit
  • Groen is goed voor de afwatering. Vooral bij hoosbuien die steeds vaker voorkomen
  • Groen is beter voor de hitteafvoer tijdens warme zomerdagen

Voorjaarsactie 2020 Zaai Almere in Bloei

De voorjaarsactie Zaai Almere in Bloei 2020 was een groot succes. We ontvingen meer dan 4000 aanvragen. En we hebben meer dan 12.000 zakjes bloemzaadjes gevuld en verstuurd, met de hulp van vele vrijwilligers! Met in totaal ruim 40 kg duurzaam geteeld bloemzaad hebben we Almere in bloei gezet. 

TIP: Wist je dat half augustus tot half september ook een goede tijd is om te zaaien. Waarom?

  1. Je hoeft de ingezaaide grond minder water te geven omdat het mogelijk minder droog is;
  2. De zaadjes hebben minder concurrentie van onkruid;
  3. Deze tijd van zaaien volgt het tempo van de natuur, de zogenaamde zaadval.

Actie Zet Almere in bloei 2019

Het lijkt zo lekker praktisch: je legt je tuin vol tegels en je hebt er geen omkijken meer naar. Geen wonder dat steeds meer mensen hun tuin bestraten. Toch heeft zo’n ‘onderhouds-vriendelijke tuin’ ook een keerzijde. Steen houdt de warmte langer vast dan groen. Al die versteende tuinen leiden dan ook tot opwarming van de stad. Bovendien kan regenwater bij een flinke hoosbui niet goed in de bodem trekken, waardoor het riool overbelast raakt. En ten slotte is een tuin zonder groen absoluut niet interessant voor vogels, egels, vlinders en andere dieren. Met als gevolg dat de biodiversiteit in de stad afneemt.

Tegel eruit, plant erin

Daarom organiseerde de gemeente Almere dit jaar voor de tweede keer de campagne Zet Almere In Bloei. Tussen 20 april tot en met 20 juli 2019 konden Almeerders hun tegel inleveren bij Almeerplant of Intratuin. Daar kregen zij direct een gratis plant uit het vlinder- en bijenassortiment mee naar huis. Net als vorig jaar kon je je tuintegels ook inleveren bij het Upcyclecentrum. Een ideale kans om je tuin een beetje groener en bloeiender te maken!

Vorig jaar was de actie ook een succes. Drieduizend tegels werden ingeleverd. Een mooi resultaat: Almere werd zo drieduizend tegels minder grijs en drieduizend planten rijker. Draag jij ook een steentje bij? Met elke extra vierkante meter groen help je immers mee aan een beter stadsklimaat. En zeg eens eerlijk: in - en van - een groene, goed onderhouden tuin geniet je zelf toch ook veel meer?  

Tulpenveld zet Almere in bloei

Dit jaar is in het Odeonpark een prachtig tulpenveld tot bloei gekomen. Vorig jaar werden 202.022 bollen in samenwerking met de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur geplant met dit als resultaat. De tulpen mochten op hun mooiste moment geplukt worden tijdens het Pop-Up plukken.

Tulpen voor elke wijk

De gemeente Almere en Flevolandse tulpenkwekers hebben in 2017/2018 in iedere Almeerse woonwijk tulpenbollen afkomstig uit de Flevopolder geplant. In elke wijk werden de bloembollen in perken van 30 à 40 m2 geplant met een machine; in drie wijken gingen kinderen aan de slag op basis van een eigen ontwerp.

Er is gekozen voor plekken waar veel bewoners langs komen en er van kunnen genieten. Een overzicht van deze plekken vindt u hier.

Bijenlint

Onder de hoogspanningsmasten in Almere is in september 2017 een bloemen- en bijenlint ingezaaid. Hierdoor wordt deze zone nog groener en kunnen vlinders en bijen beter leven in onze gemeente.

Het lint loopt vanaf Elementendreef- Almere Poort, Gooise Kant via Lumièrepark in de Filmwijk, Tussen de Vaarten naar de Buitenhoutsedreef in Almere Buiten.

Duik in de week van ons water

Werk aan Ons Water is nooit af. Elke dag weer wordt er hard gewerkt om ons land waterveilig te houden. En om te zorgen voor voldoende en schoon water. Twee maal per jaar organiseren de waterpartners een Week van Ons Water. In het voorjaar is het thema schoon water en in het najaar waterveiligheid en wateroverlast. Dan kun je bij jou in de buurt kijken waar er wordt gewerkt aan ons water. En wat je zelf kunt doen om ons water schoon te houden en wateroverlast tegen te gaan.

De natte krant

Speciaal voor de Week van Ons Water verschijnt de ‘De Natte Krant’ met nieuws uit de Stad van het Zuiverste Water, Almere. In deze derde editie lees je alles over Almere en water. Almere is immers een echte waterstad.  De Natte Krant downloaden