Skip to content

Almere in bloei

Almere in Bloei projecten

In 2022 komt de Floriade naar Almere en tot die tijd steunen wij, onder de noemer ‘Almere in bloei’ diverse ideeën en projecten die Almere groen en gezond maken. Heb je zelf suggesties om bij te dragen aan de groene ontwikkeling van de stad? Laat het ons weten via growinggreen@almere.nl.

Actie Zet Almere in bloei 2019

Foto openingsactie Almere in bloei

Het lijkt zo lekker praktisch: je legt je tuin vol tegels en je hebt er geen omkijken meer naar. Geen wonder dat steeds meer mensen hun tuin bestraten. Toch heeft zo’n ‘onderhouds-vriendelijke tuin’ ook een keerzijde. Steen houdt de warmte langer vast dan groen. Al die versteende tuinen leiden dan ook tot opwarming van de stad. Bovendien kan regenwater bij een flinke hoosbui niet goed in de bodem trekken, waardoor het riool overbelast raakt. En ten slotte is een tuin zonder groen absoluut niet interessant voor vogels, egels, vlinders en andere dieren. Met als gevolg dat de biodiversiteit in de stad afneemt.

Tegel eruit, plant erin

Daarom organiseert de gemeente Almere dit jaar voor de tweede keer de campagne Zet Almere In Bloei. Je kunt tussen 20 april tot en met 20 juli 2019 meteen je tegels inleveren bij Almeerplant of Intratuin. Daar krijg je meteen een gratis plant uit het vlinder- en bijenassortiment mee naar huis. Net als vorig jaar kun je je tuintegels ook inleveren bij het Upcyclecentrum. Daar krijg je dan een voucher voor een plant bij de twee deelnemende tuincentra. Een ideale kans om je tuin een beetje groener en bloeiender te maken!

Speciale lanceeractie

Op 20 april is de campagne van start gegaan met een tour langs de drie inleverpunten. Alleen op de eerste dag werden al 700 tegels ingeleverd. 

Vorig jaar was de actie ook een succes. Drieduizend tegels werden ingeleverd. Een mooi resultaat: Almere werd zo drieduizend tegels minder grijs en drieduizend planten rijker. Draag jij dit jaar ook een steentje bij? Met elke extra vierkante meter groen help je immers mee aan een beter stadsklimaat. En zeg eens eerlijk: in - en van - een groene, goed onderhouden tuin geniet je zelf toch ook veel meer?  

Tulpenveld zet Almere in bloei

Dit jaar is in het Odeonpark een prachtig tulpenveld tot bloei gekomen. Vorig jaar werden 202.022 bollen in samenwerking met de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur geplant met dit als resultaat. De tulpen mochten op hun mooiste moment geplukt worden tijdens het Pop-Up plukken.

Tulpen voor elke wijk

De gemeente Almere en Flevolandse tulpenkwekers hebben in 2017/2018 in iedere Almeerse woonwijk tulpenbollen afkomstig uit de Flevopolder geplant. In elke wijk werden de bloembollen in perken van 30 à 40 m2 geplant met een machine; in drie wijken gingen kinderen aan de slag op basis van een eigen ontwerp.

Er is gekozen voor plekken waar veel bewoners langs komen en er van kunnen genieten. Een overzicht van deze plekken vindt u hier.

Bordje bij tulpenveld

Bijenlint

Bijenlint Tennet zone

Onder de hoogspanningsmasten in Almere is in september 2017 een bloemen- en bijenlint ingezaaid. Hierdoor wordt deze zone nog groener en kunnen vlinders en bijen beter leven in onze gemeente.

Het lint loopt vanaf Elementendreef- Almere Poort, Gooise Kant via Lumièrepark in de Filmwijk, Tussen de Vaarten naar de Buitenhoutsedreef in Almere Buiten.

Duik in de week van ons water

Werk aan Ons Water is nooit af. Elke dag weer wordt er hard gewerkt om ons land waterveilig te houden. En om te zorgen voor voldoende en schoon water. Twee maal per jaar organiseren de waterpartners een Week van Ons Water. In het voorjaar is het thema schoon water en in het najaar waterveiligheid en wateroverlast. Dan kun je bij jou in de buurt kijken waar er wordt gewerkt aan ons water. En wat je zelf kunt doen om ons water schoon te houden en wateroverlast tegen te gaan.

De natte krant

Speciaal voor de Week van Ons Water verschijnt de ‘De Natte Krant’ met nieuws uit de Stad van het Zuiverste Water, Almere. In deze derde editie lees je alles over Almere en water. Almere is immers een echte waterstad.  De Natte Krant downloaden

Logo GGC