Direct naar paginainhoud

De Bostimist

Basisschoolleerlingen planten Tiny Forest op schoolplein De Optimist

16 november 2018, Almere – Leerlingen van basisschool De Optimist, onderdeel van Stichting Prisma Almere, plantten donderdag 15 november 2018 samen met IVN Natuureducatie en de gemeente het eerste Tiny Forest op een schoolplein in Nederland aan. De tegels van het schoolplein maken plaats voor een minibos ter grootte van een tennisbaan. In het buitenlokaal dat onderdeel is van het Tiny Forest krijgen de kinderen straks les en kunnen ze volop spelen. Wethouder Hoek en de directie Paula van Kuijk en Miranda van der Kamp van basisschool De Optimist openden de feestelijke plantdag. Wethouder Hoek: ‘Mooi om het enthousiasme te zien van de directie en de kinderen. Dit is daadwerkelijk iets unieks en het resultaat is iets om trots op te zijn. Ik heb zelf een eik geplant. Een robuuste boom, die lang blijft staan. En dat wens ik ook voor dit bos, dat deze kinderen en alle kinderen die ooit op deze school komen veel plezier beleven aan dit Tiny Forest.’

De Bostimist

De komende vier jaar wil initiatiefnemer IVN 100 Tiny Forests realiseren in Nederland. Gemeente Almere is partnergemeente en maakt tien minibossen mogelijk. Directie Paula en Miranda van De Optimist dienden het plan in voor een minibos op het eigen schoolplein na de oproep van de gemeente: ‘We willen het contact tussen de natuur en kinderen toegankelijker maken. Daarnaast is zo’n klein bos een prachtige aanvulling op ons schoolplein. Wij willen daarmee een speel- en leeromgeving creëren voor de kinderen op school, maar ook voor buurtkinderen. Almere heeft namelijk een “open schoolplein beleid”. Hierdoor is het bos voor iedereen beschikbaar.’ De leerlingen van groep 7 van De Optimist bedachten de naam voor hun Tiny Forest: de Bostimist. De kinderen gaan als Tiny Forest Rangers het bos beheren en leiden straks ook geïnteresseerden rond, met hulp van IVN en buurtgenoten. 

Wat is een Tiny Forest? 

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Een minibos in je buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Wageningen Environmental Research onderzoekt het effect van de Tiny Forests op biodiversiteit, hittestress, waterberging en CO2 opslag. 

10 Tiny Forests in Almere

Gemeente Almere en IVN realiseren met steun van de Nationale Postcode Loterij tien Tiny Forests in Almere. Het eerste Almeerse bos plantten kinderen en buurtbewoners in 2017 in het Cascadepark. Dit najaar worden nog eens drie Almeerse bossen geplant in Nobelhorst (23 november), Koggepark (29 november) en 7 december (Het Krachtveld). 

Lees en bekijk ook:

Vroege Vogels over Bostimist

Volkskrant over Tiny Forest

Omroep Flevoland live op locatie 

Foto's Rick Mellink