Direct naar paginainhoud

Upcyclecentrum

Upcyclecentrum

Almere doet aan upcyclen. Dit betekent dat we verspilling tegengaan door materialen te hergebruiken en weer waardevol te maken. Het Upcyclecentrum is de plek in Almere Haven waar je kan zien hoe we dat samen kunnen doen: op het recyclingperron, met de ondernemers en het belevingscentrum. 

Recyclingperron: droog afval inzamelen 

Op het recyclingperron zamelen we afval droog in. Van maandag tot en met zaterdag, tussen 9.00 en 17.00 uur is het mogelijk om afval in te leveren.  Het perron is ruim opgezet en overdekt. Weet je niet waar welk afval in moet? Onze medewerkers op het perron helpen graag.  

Ondernemers die upcyclen 

Als je aan komt rijden, zie je aan de zijkant van het centrum drie werkateliers. Ondernemers maken daar van oude producten weer nieuwe. Van een expansievat naar lampenkamp gemaakt door Ruig & Geroest - Upcycled industriële meubels en verlichting, van versleten spijkerbroek naar unieke jeans van Seefd - Sustainable fashion seefd en screen printed en van sinaasappelschillen tot parfum van RUIK - parfum van afval.

Belevingscentrum: wat en hoe kan je upcyclen? 

Boven het recyclingperron zit het belevingscentrum. Deze is 16 januari geopend. Hier kan iedereen zien wat upcyclen is, wat daarvoor nodig is en hoe je dat kan doen. De ruimte is circulair ingericht. Er zijn tal van geupcyclede spullen te zien waarvan de materialen uit Almere komen. Ook worden hier workshops gehouden, kan je vergaderen en zijn we bezig met een educatieprogramma te ontwikkelen. De ruimte biedt mogelijkheid voor 35 personen. Neem een kijkje en laat je inspireren. 

Duurzaam en circulair uitgangspunt bij bouw en inrichting 

Het centrum zelf is gebouwd en ingericht met hergebruikte materialen. Veel beton en staal komen uit de oude voertuigenhal en de oude recycleperron  van gemeente Almere.  Tegels, sanitair en grote deuren komen uit de oude sporthal en zwembad in Almere Haven. Het gebouw verzorgt zijn eigen energie door zonnepanelen op het dak, er is geen gasaansluiting  en regenwater wordt opgevangen en gebruikt  om het toilet door te spoelen.  

Waarom is er een Upcyclecentrum? 

Doordat de A6 verbreed werd, moest er een nieuw recyclingperron op een andere plek in Almere Haven komen. Als er dan toch nieuw gebouwd moest worden, laten we het dan gelijk goed doen. Zo ontstond het idee van het Upcyclecentrum. Almeerders gebruiken sinds december 2017 het Upcyclecentrum. Op 23 januari 2018 opende staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) samen met gedeputeerde Jaap Lodders (provincie Flevoland) en toenmalig wethouder Mark Pol het centrum officieel. Voormalig wethouder Frits Huis opende eerder al het recyclingperron. Het Upcyclecentrum is nauw verbonden aan het programma Almere 2.0. Met dit programma werken de gemeente Almere, de provincie Flevoland en het Rijk samen aan het versterken van Almere als groene en gezonde stad. Het centrum draagt bij aan de ambitie van gemeente Almere om een afvalloze en energieneutrale stad te zijn.