Het programma

Van 5 tot en met 16 oktober 2018 staat Nederland in het teken van de toekomst van ons eten. Tijdens de vierde editie van Dutch Agri Food Week krijgen bezoekers bij de boer, de voedselproducent, de kok, de wetenschapper en andere agrifood-experts een antwoord op de vraag: wat eten we nu en in 2050?

Voor het tweede jaar op rij zijn er ook in Almere diverse activiteiten die te maken hebben met goed voedsel, het liefst zo lokaal mogelijk. Hieronder staat het voorlopige programma, dat steeds verder wordt aangevuld naar mate er meer informatie is. Alle activiteiten vinden plaats op het Forum in een speciale Stadskas, tenzij anders aangegeven.

Meest gekozen evenementen:

  1. Lezing eetbare bloemen
  2. Rondleiding Floriade
  3. Dag van de Duurzaamheid

Koop in de kas

Termeulen Roses

Zaterdag 6 oktober: Op naar de Buitenvaart

Trap deze Dutch Agri Food Week goed af door lokaal je spullen te kopen! Bijvoorbeeld op de Almeerse Buitenvaart, waar genoeg te koop is. Dus koop je eten (of je rozen) een dagje in de kassen.

Bekijk wat je kan kopen op de Buitenvaart via Regelrechtvandeboer, Weet Hoe je Leeft en Termeulen Roses.


Studentenproject Buitenvaart

Zondag 7 oktober: Op camping Waterhout

Een groep multidisciplinaire groep honours studenten van Windesheim Flevoland buigt zich in het weekend van 5,6 en 7 oktober over de vraag:” Hoe kunnen we de voedselvoorziening vanuit de Buitenvaart aan de inwoners van Almere verbeteren?” Almere Buitenvaart is een glastuinbouwgebied van relatief geringe omvang waarvoor de grote uitdaging is om tot een toekomstbestendige positionering van het gebied en haar ondernemers te komen. De studenten gaan in een pressure cooker achtige setting aan het werk en presenteren hun eindresultaat op zondag 7 okotber om 13:00 uur aan de jury. We zien je graag bij de presentatie! Locatie: camping Waterhout, Archerpad 6, 1324 ZZ Almere.

Dag van de Duurzaamheid

Woensdag 10 oktober: duurzaamheid in de breedste zin van het woord

Om 10:10 trappen we af met een bijeenkomst voor professionals met uiteraard het onderwerp Duurzaamheid in de breedste zin van het woord! Het middagprogramma bestaat uit  diverse marktkraampjes met duurzame producten.

Aeres Burgerlab

Donderdag 11 oktober: Maak kennis met verschillende (onbekende) producten

Aeres Hogeschool Almere presenteert het Aeres Burger Lab, dé proeftuin waar onze studenten de interactie aangaan met consumenten en hen kennis laten maken met verschillende soorten (onbekende) producten. Samen met Aeres Hogeschool is ook het Agri Food Tech Platform aanwezig om de consument hoogwaardig technologisch voedsel te laten testen.

Stadskas Almere, op het Forum (tegenover de bioscoop)
Aanvang: Vanaf 10.30 uur tot 16.00 uur, vrije inloop.

Flevo Food Expeditie Tour

Donderdag 11 oktober: langs innovatieve bedrijven

Flevofood organiseert een foodtour langs innovatieve food bedrijven in Flevoland. Om aan de veranderende voedselvraag van 2050 te voldoen, worden er nieuwe manieren ontwikkeld om de wereldbevolking te voeden.

We bezoeken een aantal bedrijven die alvast inhaken op de nieuwe kernwaarden zoals duurzaam, circulair, verminderde Co2 uitstoot, eiwittransitie en groeioptimalisatie. De dag wordt afgesloten in de DAFW Kas op het Forum in Almere stad, met een netwerkborrel waar duurzame, lokale gerechtjes de revue passeren.

Startpunt: Stadskas Almere, op het Forum (tegenover de bioscoop)
Aanvang: 12.00 uur. Inclusief lokaal eten tot ongeveer 22.00 uur
Aanmelden kan via Eventbrite, maar alleen voor professionals.

Breakfastclub Flevolands voedsel

voor professionals

Vrijdag 12 oktober: Praat mee over voedsel in Flevoland.

De Breakfast Club is een ochtendvullend programma waarbij, aan de hand van het hoofdthema, een interactieve ochtend is gecreëerd. Het hoofdthema voor deze ochtend is: “Vergeten Groenten”. De kennis over het thema wordt getoetst aan de hand van een prachtige ‘vergeten’ quiz. Na deze quiz wordt de ochtend afgesloten met een discussie aan de hand van verschillende stellingen. Bovendien krijg je natuurlijk ook een overheerlijk ontbijt in het thema van de Breakfast Club.

Locatie: De Stadskas, op het Forum (tegenover de bioscoop)
Tijd: Start om 9.00 uur, tot ongeveer 11.00 uur
Aanmelden kan via onze speciale DAFW-evenementenpagina.

De eetbare stad

Vrijdag 12 oktober: Een eetsafari door Almere

Loop mee met Margriet Brouwer (Landschapsbeheer Flevoland) en krijg alles te horen over de eetbare stad. Er groeit van alles in het wild in Almere. Wat kan je wel en niet eten? Waar staan deze soorten? En vooral: hoe smaken ze? Proef bijvoorbeeld zevenbladpesto en nog veel meer!

Er zijn maximaal vijftien plekken.

Startpunt: De Stadskas, op het Forum (tegenover de bioscoop)
Aanvang: 14.00 uur. De wandeling duurt ongeveer twee uur.
Meewandelen is gratis en aanmelden kan op onze DAFW-pagina

Rondleiding Floriadeterrein

Zaterdag 13 oktober: Loop mee over het Weerwatereiland

Wandel mee op het toekomstige Floriadeterrein. Wil jij met eigen ogen zien hoe het terrein er nu uit ziet? En wil je horen wat er de komende jaren gaat gebeuren? Meld je dan aan voor een van de rondleidingen over het Weerwatereiland. Vanwege de Dutch Agri Food Week staat de rondleiding extra in het teken van voedsel.

Locatie: Sturmeyweg 15 (bij Floriadepaviljoen)
Tijd: 11.00 uur en 14.00 uur. De rondleiding duurt ongeveer vijf kwartier.
Inschrijven via onze DAFW-pagina

Bosbingo

Bingo

Zaterdag 13 oktober: Win groene prijzen!

Speciaal voor kinderen is er tijdens de Dutch Agri Food Week een speciale Bosbingo, midden in de stad. Doe mee en win bijzondere prijsjes. Kinderen mogen gratis mee doen. En je weet het, valse bingo is liedje zingen! Maar goede bingo is prijs ophalen!

Dialoog stadslandbouw Oosterwold

Stadslandbouw

Zaterdag 13 oktober: Maak Oosterwold

Welke kansen en mogelijkheden zijn voor de stadslandbouw in Oosterwold? (Toekomstige) bewoners van Oosterwold gaan met elkaar in gesprek over de kansen en mogelijkheden voor (gezamenlijke) stadslandbouw.

Alleen op uitnodiging.

Lezing eetbare bloemen

Eetbare bloemen

Zondag 14 oktober: Bloemen met smaak

’Met eetbare bloemen maak je van elke dag een feestje. Genieten van bloemen & planten bevordert creativiteit en vermindert stress.' Dat zegt en ondervindt Anna Koster, een bloemenconnaisseur. En dat terwijl de meeste mensen niet eens weten dat veel bloemen eetbaar (en lekker!) zijn. Tijdens deze lezing vertelt Anna je alles over de eetbare bloemsoorten uit eigen tuin of balkon en de vele mogelijkheden, recepten en effecten. En uiteraard gaan we bloemen proeven en is er voor iedereen die wil een bijzondere Bloementrip.

Voor wie: Iedereen
Tijd: Van 12.00 uur tot 13.00 uur
Gratis aanmelden kan nu op de speciale DAFW-pagina. Er is plaats voor 40 mensen.

Growing Green Spelduitreiking

Bordje Growing Green

Zondag 14 oktober: Wie krijgt een Growing Green Speld?

Voor de elfde keer gaan we Growing Green Spelden uitreiken. Deze speld is voor iedereen die zich inzet voor een groen en gezond Almere. Nomineren kan door motivatie en adresgegevens te mailen naar growinggreen@almere.nl

Locatie: Stadskas, op het Forum (tegenover de bioscoop)
Aanvang: 14.00 uur
Entree is gratis, aanmelden hoeft niet en er zijn verrassende hapjes.

Bekijk het videoverslag van de tiende Growing Green Spelduitreiking.