Direct naar paginainhoud

Foto-expositie 'Wat eten we - lokaal - in Flevoland?'

Dit jaar was de Dutch Food Week van 10 - 17 oktober 2020, met als thema 'Wat eten we'. Met de foto-expostie 'Wat eten we - lokaal - in Flevoland, liet Almere de rijkdom van de Flevolandse bodem zien. De expositie is hier online te zien. Ook is de expositie te zien in het Stadhuis van Almere, op de begane grond.

In de foto-expositie Wat eten we - lokaal - in Flevoland? laat fotograaf Alexander met 24 foto’s de rijkdom van Flevoland zien. 
Een serie van 3 foto’s vertelt telkens een verhaal. Het uitgangspunt hierbij is: Wie maakt het? Wie verwerkt het? Wie verkoopt het? Wie consumeert het? In totaal zie je 8 verschillende verhalen.

Wil je regelmatig op de hoogte worden gehouden over onze Groene & Gezonde activiteiten, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via growinggreenverberg dit@almere.nl

 

Winactie

Winactie

Welke foto van de foto-expostie spreekt jou het meest aan, maakt op jou de meeste indruk en waarom? Post je uitgebreide antwoord uiterlijk op 27 oktober via Facebook of Instagram pagina Groen & Gezond Almere of mail je antwoord naar growinggreen@almere.nl

Doe mee en maak kans op een Flevour Box, gevuld met verse, gezonde en (h)eerlijke producten uit Flevoland. 

Kookboekenkastjes

Wil je wel eens een ander recept uitproberen, maar niet gelijk een nieuw kookboek aanschaffen? In verschillende wijken van Almere staan 20 kookboekenkastjes. Vergelijk het met een mini-bibliotheek waar iedereen kookboeken uit kan halen maar ook in kan zetten. En waar iedereen zijn of haar favoriete recept kan delen met de buurt. Van elkaars keuken proeven en leren, dat is het idee erachter.
De kastjes staan bij inwoners op een toegankelijke plek, zoals in de voortuin. Ze staan ook in een aantal openbare gebouwen zoals bijvoorbeeld in het schoolgebouw van Aeres MBO VMBO in Almere Poort. Ze zijn gemaakt van duurzaam gerecyclede materialen en waterdicht. Je kunt lekker lang genieten van nieuwe recepten, want de kookboekenkastjes blijven tot 2023 staan.   
Check de plattegrond.of er ook een kookboekenkastje bij jou in de buurt staat.

 

Thema Dutch Food Week: Wat eten we?

Dagelijks wordt iedereen meerdere malen geconfronteerd met eten. Maar wat eten we nou eigenlijk precies? En hoe komt dit eten van de boer op het bord? Met de vraag ‘Wat eten we?’ stellen we een ‘eenvoudige’ en open vraag die uitnodigt om hierover met elkaar in gesprek te gaan op alle denkbare niveaus in de samenleving. Dit kan gaan over het gerecht dat we eten, maar ook over complexere thema’s zoals de footprint van onze maaltijd en het productieproces. Zo creëren we onder een zo breed mogelijk publiek aandacht voor ons eten. Aandacht vandaag, die leidt tot bewustwording morgen.

Lekker lokaal
Het wordt steeds belangrijker dat voedsel lokaal wordt geproduceerd. Het is duurzaam, verser en stimuleert de lokale economie. De consument wil steeds vaker zelf een stempel drukken op wat zij eet, hoe dat geproduceerd wordt en waar het vandaan komt.

Vruchtbaar Flevoland
Flevoland is echt een landbouwprovincie, de bodem is gemaakt voor het verbouwen van verschillende gewassen zoals aardappelen, bieten, penen en mais. Wist je dat 90% van ons menu uit Flevoland kan komen? Duurzaam en gezond geteeld, groen vervoerd.
Almere ligt geografisch tussen de boeren in Flevoland en de Metropoolregio Amsterdam. Flevoland is een belangrijke wereldspeler met hoge productie en opbrengsten.

Uien uit Nieuw Zeeland
Weinig mensen weten dat voedsel soms wel 30.000 kilometer aflegt voordat het op je bord ligt. Nu worden bijvoorbeeld Flevolandse uien geëxporteerd naar Afrika en Latijns-Amerika en in de Almeerse supermarkten liggen uien uit Nieuw Zeeland en Egypte. Dat is niet logisch en zeker niet duurzaam.

Historie Dutch Food Week

De eerste editie van Dutch Agri Food Week vond plaats in 2015 op initiatief van de Topsector Agri&Food en samen met AgriFood Capital, Brightlands Greenport Venlo, FoodValley NL en Greenport Westland-Holland. De editie van 2018 telde 175 evenementen georganiseerd door 425 betrokken organisaties op ruim 1000 locaties in Nederland. Vorig jaar heeft de week ruim 71.000 bezoekers getrokken. Het resultaat? Circa 425 persvermeldingen lokaal, regionaal en nationaal met een totale PR-waarde van 2,5 miljoen euro.

Na vier succesvolle edities krijgt Dutch Agri Food Week, dé nationale voedselweek, een vernieuwde opzet en nieuwe naam: Dutch Food Week. www.dutchfoodweek.nl

Terugblik Dutch Agrid Food Week 2018 in Almere