Skip to content

Programma #DFW19 Stadskas

Tijdens de Dutch Food Week laat Almere als 'groene en gezonde stad' zien wat wij te bieden hebben op het gebied van voedsel. Dit doen wij vanuit een Stadskas midden in het centrum van Almere Stad.

#DFW19 Stadskas, Forum Almere Stad

 

Zaterdag 5 oktober

De Groentesoepfestival Groentemarkt

Koop groente uit Flevoland, proef de groentesoep van voedseloverschot en ontmoet Growing Green Spelddragers.

Tijdens het Groentesoepfestival 2019 in Almere Buiten kunnen bezoekers Flevolandse producten kopen op de lokale Groentemarkt. De overgebleven groente worden door St. Buitengewoon Almere gebruikt voor het bereiden van een groentesoep. Deze soep wordt gereserveerd tijdens de officiële opening van de Dutch Food Week in Almere.

Om 15.00 uur is de boekpresentatie van het tweede Growing Green boek, met daarin 50 verhalen van mensen die zich inzetten voor een groen en gezond Almere.

Om 15.45 uur wordt de groentesoep uitgedeeld, waarna we om 16.00 uur de 14e Growing Green Spelduitreiking hebben, met wethouder Loes Ypma.

Meer informatie Groentesoep festival

10.00 - 16.00 uur - Groenten: De medicijnen van de toekomst 

In planten zitten veel inhoudsstoffen die ons beter en gezonder kunnen maken. Leer meer over de heilzame werkingen van planten tijdens een interessante lezing en een leuk spel van de Groenten Apotheek.

Veel groenten hebben een medicinale werking. Op 5 oktober laten wij jou kennis maken met de medicijnen van de toekomst: Groenten! Met onze informatieve lezing krijg je meer inzicht in de medicinale werking van planten en groenten. Ook is er voor kinderen een leuke activiteit aanwezig.

Tijd: 10:00-16:00 binnenlopen

Lezingen: 12:00-13:00 en 14:00-15:00 

Locatie: De Groenten Apotheek, Hugo de Vriesweg 10, 1331 AJ Almere Buitenvaart

Zondag 6 oktober

11.00 én 12.00 uur - Rondleiding Floriadeterrein

Loop mee over het toekomstige Floriadeterrein en bekijk welke rol voedsel krijgt op de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022.

Er wordt druk gewerkt aan de komende expo die over minder dan 1000 dagen in Almere gaat plaatsvinden. Er is al veel te zien op het terrein: van een levende brug tot aan de eerste aanzet tot een uniek arboretum. Hoor van de gids en van een Urban Greener alles over de expo en hoe belangrijk voedsel is in de stad van de toekomst.

Deelname is gratis, vanaf 12 jaar en aanmelden kan door een mail te sturen naar rondleiding@almere.nl

Vermeld in de mail de datum en tijd dat je mee wilt lopen (6 oktober 11.00u of 6 oktober 12.00u), hoeveel personen willen meewandelen en een telefoonnummer, voor het geval er op het laatste moment nog wijzigingen zijn. Omdat het terrein officieel een bouwterrein is, zorgen wij voor helmen, laarzen en hesjes. Helaas is het terrein nog volop in ontwikkeling en daardoor niet rolstoeltoegankelijk.

Dinsdag 8 oktober

10.00 - 12.00 uur - Breakfastclub Flevoland

Pionieren met de smaak van Flevoland. Doe mee aan het gesprek tijdens een lokaal ontbijt.

Bij deze breakfast meeting worden gerechten geserveerd die een dilemma aankaarten binnen de huidige foodindustrie. Minder Co2 impact, meer plantaardige eiwitten en dichtbij geproduceerd.
De gerechten worden gecreëerd door Gibert Kolff, de chef die ook samen met Samuel Levie het spraakmakende menu van Brasserie 2050 op Lowlands heeft bedacht en uitgevoerd.

Tussen de gerechten door zijn er drie sprekers over het verleden, het heden en de toekomstige uitdagingen.

Katharina Prause vertelt over hoe de provincie de transitie support naar een gezonder en duurzamer voedselsysteem.

Drees Peter van den Bosch vertelt hoe aan de logistiek en het digitaal samenbrengen van lokaal aanbod en vraag gewerkt wordt.

Gilbert Kolff vertelt erover hoe dit in spraakmakende producten resulteert, die een transitie in gang zetten, en mooie smaken opleveren voor consumenten.

De FlevoFood-tour is aansluitend op de Breakfastclub. Je kunt kiezen om beide evenementen bij te wonen door afzonderlijk voor deze evenementen een kaart te reserveren.

Deelname is op uitnodiging en speciaal voor DFW19 hebben we tien kaarten gereserveerd, dus meld je snel aan via de speciale pagina

Dinsdag 8 oktober

12.30 - 17.00 uur - FlevoFoodTour

De FlevoFoodTour staat in het teken van voedseluitdagingen in de toekomst. Reis mee door de provincie.

De Tour is gelinkt aan de challenge van provincie Flevoland ‘Eet als een Pionier’.
We gaan ondernemers rondom Lelystad bezoeken die al werken met de toekomstige uitdagingen

  • 11.45 uur vertrek vanuit de Stadskas richting Wind in de Wilgen (Bronsweg 25)
  • 12.35 uur Dutch Soy – Nederlandse biologische sojabonen als eiwitrijke voedselbron (Bronsweg 25)
  • 13.45 uur Mycophillia – Oesterzwammen (Chroomstraat 5)
  • 15.15 uur Polderhoenderhof – Bio kippen (Mercuriusweg 6)
  • 16.25 uur Van de Weerd – Pompoenen (Bronsweg 41)
  • 17.30 uur Wind in de Wilgen (Bronsweg 25)
  • 18.30 uur einde programma

Deze tour is met eigen vervoer. De start is in het centrum van Almere of op de eerste locatie rondom Lelystad en eindigt op een nog te bepalen locatie elders in Flevoland. Deelname is op uitnodiging, maar speciaal voor DFW19 hebben we tien kaarten voor andere geïnteresseerden, dus reserveer het snel op de ticketpagina. Deze tour is aansluitend op de Breakfastclub Flevoland. Beide evenementen zijn afzonderlijk te bezoeken of te combineren.

Woensdag 9 oktober

11.00 - 17.00 uur - Aeres Burger Lab

Studenten van Aeres Hogeschool Almere doen met het Aeres Burger Lab onderzoek naar de gezonde groente ‘bitter gourd’ of ‘sopropo’.

Vorig jaar was dit een groot succes tijdens de Dutch Food Week. Dit jaar wordt het onderzoek voortgezet door een nieuwe groep tweedejaars studenten Biologie, voeding & gezondheid in de Stadskas. Wees welkom, aanmelden hoeft niet.

Donderdag 10 oktober

10.00 - 11.30 uur - Kick off bijeenkomst Food Waste Challenge

Hoe kan je als horeca-ondernemer besparen op kilo’s en op kosten?

De Food Waste Challenge maakt het restaurants gemakkelijk én aantrekkelijk om voedselverspilling te verminderen, het verdienmodel te versterken en de onderneming te verduurzamen. Tijdens de challengeperiode word je gefaciliteerd met meetinstrumenten, begeleiding en tips & tools.

Er zijn geen kosten aan deelname verbonden. Ook als je geen klant bent van de Rabobank mag je zonder kosten meedoen aan deze challenge.

Nieuwsgierig naar wat dit voor jouw bedrijf kan betekenen? Meld je aan voor de bijeenkomst en doe mee met de Horeca Food Waste Challenge! De challenge is onderdeel van het Rabo Food Forward programma; samen versnellen we voedseloplossingen.

Voor aanmelden en/of meer informatie communicatie.almere@rabobank.nl

Donderdag 10 oktober

19.00 - 21.30 uur - Talkshow: Wat je op tafel zet ben je zelf

Van veggies tot foodies en huis-tuin-en-keuken koks; iedereen heeft elke dag eten nodig, maar hoe komen we tot een inhoud die niet alleen onze maag maar ook ons geweten gerust stelt?

Tijdens een talkshow in de stadskas zal Avanti Almere samen met Rabobank Almere in een avond nieuw licht werpen op hoe we eten, wat we eten en hoe voedsel bij ons terecht komt. Met culinair specialisten en ook biotechnologen bekijken we hoe we lekker kunnen blijven eten en tegelijkertijd de wereld niet om zeep helpen. Wie zorgt in Almere dat we geen eten weggooien en wie heeft interessante oplossingen voor de landbouw? In interviews, gesprekken en via muziek van onze huisband slepen we je mee op een groene ontdekkingsreis van het land naar je bord.

Door: Avanti Almere en Rabobank Almere

Hosts: Beri Shalmashi en Veerle Corstens

Aanmelden via Eventbrite

Vrijdag 11 oktober

10.00 - 14.00 uur - Leefstijlmarkt Almere Haven

‘Wilt u gezonder leven? Kom dan naar de Leefstijlmarkt van Zorggroep Almere, Gebouw Corrosia, Almere Haven.

U kunt gratis uw cholesterol, bloedglucose en longfunctie testen en krijgt betrouwbare informatie over een gezonde leefstijl die bij u past. Laat u informeren over lekker en gezond eten, bewegen, stoppen met roken en ondersteunen, in uw weg naar een gezond leven!

De leefstijlmarkt is een initiatief van partners van DFW19 in Almere.

Vrijdag 11 oktober

10.00 - 12.00 uur - Op weg naar een gezondere school

Welke stap zet jij voor jouw school? Laat je inspireren.

Op vrijdag 11 oktober hebben we tijdens de nationale Dutch Food Week een inspirerende bijeenkomst voor alle schoolleiders PO, VO en MBO in Almere. Tijd om je ambities om te zetten naar acties.

In het ochtendprogramma praten wij je bij over de programmalijn ‘Gezond in Almere’, bespreek je vele ideeën en maak je afspraken voor de volgende stap. Inspiratie, kennisdeling en vraag & aanbod staan centraal in de Stadskas, op het Forum in Almere Stad.

In de middag staat een excursie op het programma, met de Stad & Natuurbus. Je wordt bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op educatiegebied, gaat op bezoek bij een educatieboer waar alle scholen meer kunnen leren over de herkomst en de duurzaamheid van ons voedsel.

Wij dagen jou uit om een volgende stap te zetten in beleid en activiteiten zodat leerlingen nóg beter in hun vel komen te zitten. Neem jij de uitdaging aan?

Je kunt kiezen om zowel het ochtendprogramma als het middagprogramma bij te wonen door afzonderlijk voor deze evenementen een kaart te reserveren. Deelname is op uitnodiging. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Ochtendprogramma: Aanmelden via Eventbrite

Excursie: Aanmelden via Eventbrite

Graag tot ziens !

Werkgroep Gezond op school,

Aeres HBO/ MBO/ VMBO, Stad & Natuur, GGD Flevoland, Zorggroep Almere, Jong leren Eten, Echnaton, gemeente Almere

Vrijdag 11 oktober

12.00 - 15.30 uur - Excursie Op weg naar een gezondere school

Welke stap zet jij voor jouw school? Laat je met deze excursie inspireren.

Op vrijdag 11 oktober organiseert Stad & Natuur tijdens de Dutch Food Week een inspirerende excursie voor schoolleiders en docenten PO, VO en MBO met als thema ‘Op excursie voor een gezondere school’.

Na een inspirerend ochtendprogramma in de Stadskas nemen wij je om 12.00 uur graag met de Stad en Natuur bus mee naar Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders. Daar geniet je van een heerlijke gezonde lunch bij Paviljoen de Oostvaarders.

Wist je dat er in het natuurgebied Oostvaardersplassen een educatief programma door Stad & Natuur en Staatsbosbeheer wordt aangeboden? Maak kennis met het aanbod en wordt bijgepraat over de laatste ontwikkelingen van het gebied!

Rond 14.00 vertrekt de Stad en Natuur bus naar educatieboerderij ONZE Volkstuinen waar je een rondleiding krijgt door de kas. ONZE Volkstuinen is één van onze nieuwe educatieboeren waar de Almeerse scholen meer leren over de herkomst en duurzaamheid van ons voedsel. Laat je verassen door het bijzondere concept van ONZE Volkstuinen en ontdek de sociale en culturele effecten van eten op deze gemeenschap.

Wil jij je ook laten inspireren voor een groen en gezond programma? Meld je dan aan voor deze gratis excursie!

Programma

12.00 - 12.10 uur: Verzamelen bij Stad en Natuur bus (opstapplaats Esplanade naast het Flevoziekenhuis)

12.10 - 12.30 uur: Busrit naar Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders

12.30 - 14.00 uur: Lunch

14.00 - 14.10 uur: Busrit naar ONZE Volkstuinen

14.15 - 15.15 uur: Excursie in de kas

15.15 - 15.30 uur: Terug met de Stad en Natuur bus naar de Stadskas

Zaterdag 12 oktober

11.00 - 17.00 uur - Foodestafette

Gezond eten, een gezond lichaam, een gezonde wereld!

  • Hoe kun je met een klein budget gezonde eetkeuzes maken. Ga in gesprek met een voedingscoach.
  • Een fysiotherapeut vertelt je alles over starten met bewegen op een simpele en haalbare manier.
  • Proef je wel echt wat je eet? De eerste stappen naar bewuster eten.

Ontdek de lekkere hapjes tussen het Stationsplein richting de Stadskas op het Forum. En doe in de Stadskas mee aan diverse activiteiten.

Zondag 13 oktober

17.00 - 20.00 uur - Het Floriade Aanschuifdiner

Goede ideeën ontstaan aan de keukentafel. Schuif daarom aan om mee te denken over een gezond en groen Almere.

De piepereditie - Thema van het diner is dit jaar de aardappel in de wereldkeuken. Proef de vele verschillende manieren om dit ‘Flevolandse’ product te bereiden. Want wist je dat Flevolandse boeren naar schatting maar liefst 13,4 % van de pootaardappelen van de totale globale productie leveren? Deelname is op uitnodiging, maar speciaal voor DFW19 hebben we tien kaarten voor andere geïnteresseerden, dus reserveer het snel op de ticketpagina. 

We vragen voorafgaand een vrijwillige bijdrage van 3 euro voor het diner, dat geschonken wordt aan een nader te bepalen goed doel.