Skip to content

Terugblik #DFW19 Stadskas

Rubriek van Monique

 

Wat een geweldige #DFW19 Dutch Food Week was het in de gemeente Almere! We deden vanuit Floriade Growing Green Cities voor de derde keer mee aan deze week die geheel in het teken van gezond voedsel staat.

We hebben zoveel moois meegemaakt. Met een start op het Groentesoepfestival in Almere Buiten, mooie gesprekken en momenten en hele interessante programma’s in de Stadskas en op excursie. Op pad naar paviljoen Oostvaarders, de Buitenvaart en Lelystad. En tot besluit was in de Stadskas het eerste Floriade Expo 2022 Aanschuifdiner.

Het was enorm leerzaam en leuk om onze voeding, voedselproductie, de relatie burger & boer, voedsel innovaties, het belang van verduurzaming en gezondheid op het podium te hebben.

Waarom hebben we geparticipeerd in de Dutch Food Week?

Omdat wij ons zorgen maken over de volksgezondheid en beseffen dat onze jeugd in het algemeen te weinig beweegt. Niet iedereen weet waar het dagelijks eten vandaan komt. Hoe bereid je gemakkelijk de lekkerste gezonde gerechten, hoe maak je water drinken echt chic? Helaas is te vaak fast food en gemak ook in de keuken thuis de boventoon gaan voeren.

En dat terwijl de stad (en vooral onze stad!) zoveel kansen biedt voor gezond eten. Je kan het her en der plukken, je kan (biologische) producten van Flevolandse bodem steeds beter vinden, de Floriade inspireert innovatieve food ondernemers en op Oosterwold & in de Eemvallei groeit de stadslandbouw als kool.

Het onderwijs in Almere levert veel kennis op en doet onderzoek naar nieuwe smaken, naar lokale teelt en afzetmogelijkheden, naar de transitie van minder vlees en naar het eten van meer plantaardige eiwitten.

In het samenspel van overheid, onderwijs, ondernemers en Almeerders kunnen we helpen met gezond eten, minder eten verspillen, lokaal kopen en meer plantaardig eten. Hoe? Door elkaar te inspireren en er met elkaar over in gesprek te gaan. En dat hebben we tijdens de Dutch Food Week zeker gedaan!

Hartelijke groet,

Monique van der Plas (programmamanager Floriade - Growing Green Cities)

 

Groentesoepfestival boekpresentatie
Poldersalade tijdens breakfastclub
Floriade parade tijdens Aanschuifdiner
GGC handje