Skip to content

#verspillingsvrij

Almere - Growing Green Cities

Growing Green Cities is het thema van de Floriade, die we over 2,5 jaar in Almere gaan beleven. Met Growing Green Cities (GGC) laat onze mooie stad oplossingen zien voor uitdagingen en vragen rondom natuur in de stad, groene energie, gezondheid en (lokale) voeding. En waar we de oplossing nog niet hebben, gaan we op zoek naar inspiratie en groene voorbeelden.

Tijdens de Dutch Food Week laat Almere als 'groene en gezonde stad' zien wat wij te bieden hebben op het gebied van voedsel. Dit doen wij elke jaar vanuit een Stadskas midden in het centrum van Almere Stad onder andere met een mini-expositie over voedselverspilling. 

Via deze pagina op onze website willen wij iedereen inspireren om zelf in actie te komen tegen voedselverspilling.

Rabo Food Forward

De wereld staat voor een enorme opgave: in 2050 genoeg gezond voedsel produceren om 10 miljard monden te voeden. Met respect voor de omgeving, de natuur, de planeet. Duurzaam dus, maar ook economisch rendabel. Nederland speelt hierin een belangrijke rol. Daarom organiseert de Rabobank ‘Rabo Food Forward’. Een programma dat aankomende jaren heel Nederland aandoet en waar we samen met ondernemers, consumenten, studenten, overheid en partners oplossingen zoeken voor het uitdagende voedselvraagstuk.

Meer informatie

Food Waste Challenge

Ontdek als horecaondernemer hoeveel euro’s je kunt besparen door minder voedsel te verspillen. In kilo’s, in tijd en in CO2. Tijdens de Food Waste Challenge strijd je zes weken lang met horecaondernemers tegen voedselverspilling. Zo draag je niet alleen bij aan de groei van je bedrijf, maar ook aan een maatschappelijk vraagstuk en beter wereld. Ga je de uitdaging aan?

Lees meer over de Food Waste Challenge

Voedsel uit Flevoland

Met het stimuleren van consumptie en productie van FlevoFood, willen wij met elkaar een positieve impact realiseren op de regionale voedseleconomie, het milieu en de relatie tussen producent, afnemer en consument.

 • Flevoland is de provincie met de meest hoogproductieve landbouwgrond van Nederland
 • Flevolandse boeren leveren naar schatting maar liefst 13,4 % van de pootaardappelen van de totale globale productie.
 • Flevolandse boeren leveren 7,5 procent van de wereldproductie.
 • Nederland is de grootste groente-exporteur van de wereld.
 • De Nederlandse landbouw behoort tot de duurzaamste ter wereld, met de laagste milieu-impact per kilo product.
Bron: vereniging Flevofood

De supermarkt tegen voedselverspilling

Albert Heijn besteedt al jaren aandacht aan het hardnekkige probleem ‘voedselverspilling’. De ambitie van de Albert Heijn is om in 2030 gezamenlijk maar liefst de helft minder verspilling van voedsel te realiseren. 

35 procent korting

Door de bekende 35%-sticker worden veel producten op de valreep verkocht en dat levert klanten een flinke besparing op. Op dit moment loopt er een proef met dynamisch afprijzen. Daarbij houdt een slim algoritme zelf de voorraad in de schappen en de houdbaarheidsdatum in de gaten, en via elektronische prijskaartjes wordt automatisch de verkoopprijs gedurende de laatste verkoopdag naar beneden bijgesteld.

Doneren aan de Voedselbank

Maar ook als het niet meer verkocht kan worden doet Albert Heijn er veel aan om dat lekkers en gezonds alsnog een welverdiende plek op het bord te gunnen. Zo doneert de supermarkt al sinds 2010 overgebleven producten aan diverse voedselbanken in het land. Vorig jaar waren dat vier miljoen producten.

Divers restafval wordt ook ondergebracht

Wat er dan alsnog overblijft, krijgt een tweede leven als grondstof. Dat geldt bijvoorbeeld voor sinaasappelschillen die overblijven als je in de winkel een verse jus perst. Die schil is een ideaal ingrediënt voor het biologisch afbreekbare ‘Seepje’. Of de schillen worden, samen met oud brood, als veevoer gebruikt. Andere organische reststromen gaan naar Orgaworld. Daar worden ze omgezet in biogas, dat gebruikt wordt voor verwarming, als biologische landbouwmeststof of om elektriciteit op te wekken.

Bron: artikel Volkskrant en Albert Heijn https://www.ah.nl/over-ah/duurzaamheid/voedselverspilling

Almere #verspillingsvrij - een inspirerende mini-expositie

Voedselverspilling in Nederland 

Nederland verspilt 1,7 tot 2,6 miljard kilo voedsel per jaar. Het gemiddelde (2,15 miljard) van deze hoeveelheid staat gelijk aan 50.000 vrachtwagens met voedsel. De grootste verspilling van voedsel in Europa vindt plaats in huishoudens.

Voedselverspilling wereldwijd zorgt voor evenveel CO2 als de uitstoot van een kwart van alle auto’s die er op onze planeet rondtuffen.

bron: www.voedingscentrum.nl

Voedselverspilling in Nederland

Men verspilde in 2018 47 kilo voedsel per jaar (14%) en 12 liter drank (excl. zuivel, koffie en thee) van zelf gekochte producten. Dat betekent dat een mens gemiddeld in zijn leven 3.760 kilo voedsel verspilt. Deze verspilling bestaat vooral uit zuivel en brood.

Per persoon verspilt men €150,- aan voedsel per jaar.

Verspilling gehele Nederlandse bevolking: X 16,8 MILJOEN = €2.520.000.000,-

Hier kunnen ruim 1 miljoen mensen een jaar van eten.

Bron: www.voedingscentrum.nl

Ga voedselverspilling tegen 

Het Voedingscentrum deelt makkelijke tips om het verspillen van eten tegen te gaan.

#1 Eet volgens de Schijf van Vijf

Dit is natuurlijk hét voorlichtingsmodel van het Voedingscentrum. En als je je hieraan houdt, dan eet je voornamelijk plantaardig. Sterk bewerkt voedsel heeft een grote milieudruk en staat niet in de Schijf van Vijf. Je eet dus niet alleen gezond, ook duurzamer.

#2 Zet je koelkast op 4 graden

Dit is niet alleen de temperatuur waarbij jouw eten het langst verst blijft, maar het is ook qua voedselveiligheid de optimale temperatuur.

#3 Gezond eten is niet duur

Niet-gesneden groenten en fruit uit het seizoen is vaak erg goedkoop. Een prima alternatief is diepvriesgroenten, mits er geen zout aan is toegevoegd.

#4 Een dagje geen vlees

Bij vlees is het dubbel belangrijk om verspilling te voorkomen. Vlees en vleeswaren hebben namelijk een hoge klimaatimpact, vleesproductie zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen. Eet eens een kleiner stukje vlees of sla een dagje over. Peulvruchten, noten of ei zijn prima vleesvervangers.

#5 Maak een boodschappenlijstje

Ook een boodschappenlijstje kan heel goed helpen. Wie altijd een boodschappenlijstje maakt, en zich eraan houdt, redt daarmee tot wel 9 kilo voedsel van de afvalbak.

Bron: www.voedingscentrum.nl

10 Topkeurmerken

Inmiddels zijn er bijna 100 duurzaamheidskeurmerken voor voeding in omloop. Om de keuze wat makkelijker te maken heeft Milieu Centraal met medewerking van het Voedingscentrum en andere experts de keurmerken in 2019 opnieuw beoordeeld. Bij de beoordeling is vooral gekeken naar de duurzaamheidswinst, transparantie en betrouwbaarheid. Hieruit zijn 10 topkeurmerken naar voren gekomen.

 1. ASC
 2. Beter Leven keurmerk (2 en 3 sterren)
 3. Demeter
 4. EKO
 5. Europees keurmerk voor biologische landbouw
 6. Fairtrade/Max Havelaar
 7. On the way to PlanetProof
 8. MSC
 9. Rainforest Alliance
 10. UTZ
Bron: www.milieucentraal.nl

Enkele keurmerken uitgelicht

Beter Leven keurmerk (1, 2 en 3 sterren)

De Dierenbescherming heeft een kenmerk ontwikkeld om diervriendelijke producten te ondersteunen. Bij 2 sterren is bij de productie meer rekening gehouden met dierenwelzijn dan producten met 1 ster, maar nog niet zoveel als bij 3 sterren.

ASC vs. MSC

Het ASC-keurmerk is bedoeld voor kweekvis en heeft als doel de invloed van het kweken van vis op het milieu te verlagen. Het keurmerk heeft regels voor minder antibioticagebruik, duurzamer visvoer en betere arbeidsomstandigheden van het personeel.  

Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) staat op visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij. Bij duurzame visserij worden visstanden duurzaam beheerd en wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee.

Europees biologisch keurmerk

Het Europees biologisch keurmerk staat verplicht op alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn geproduceerd en die voldoen aan de EU-regels voor biologische landbouw. Producten moeten onder andere voor minimaal 95% uit echte biologische ingrediënten bestaan en bij de productie van vlees is rekening gehouden met dierenwelzijn.

Producten met het Demeter en EKO-keurmerk voldoen aan dezelfde eisen als producten met het Europees biologische keurmerk. 

Erkend Streekproduct

Het Erkend Streekproduct geeft aan dat het product en de grondstoffen uit een bepaalde streek komen en daar worden verwerkt. Bij de productie is aandacht besteed aan het behoud en beheer van het karakteristieke waarden van het landschap en de natuur. 

Bron: www.milieucentraal.nl

Hoe #verspillingsvrij ben jij?

Nederlandse bedrijven, organisaties, wetenschappers, overheid én consumenten komen samen in actie om in 2030 voedselverspilling met de helft te verminderen in de gehele voedselketen, van grond tot mond. Want samen bereiken we minder. Minder voedselverspilling!

Doe je ook mee? Kijk op www.samentegenvoedselverspilling.nl 

Voorkom voedselverspilling

Onnodig eten en drinken weggooien is zonde voor het milieu en je portemonnee. Met de tips om slim te kopenkoken en bewaren maakt Milieu Centraal het makkelijk om daar iets tegen te doen. Ontdek wat jij thuis kan doen om alles op tijd op te maken.

Kijk voor tips op de website van Milieu Centraal.

GGC handje