Direct naar paginainhoud

‘Zo laten we zien dat hier verfstoffen groeien’

Als een rij levensgrote kleurpotloden staan ze in het Den Uylpark. Palen in alle kleuren, met vilt van schapenwol bovenop. Dit is Blauwe Maandag, een bijzonder kunstproject van de Almeerse Wolunie en IVN dat mede mogelijk werd dankzij vele vrijwilligers en een financiële kickstart van de Floriade Parade.

Initiatiefnemer Brigit Huijbens: “Op deze manier wil ik aandacht vragen voor duurzaam geverfde wol.” Brigit zit al vijf jaren bij de Wolunie en vond dat te weinig mensen wisten van de speciale verfakker in het Den Uylpark. En dus bedacht ze dit project. “We laten zien hoe plantaardige verfstoffen groeien en hoe ermee kan worden geverfd op textiel. Er is een lint gemaakt met gekleurde houten palen, die deels met vilt bekleed zijn; de potloden. Die staan nu bij de stadsakker in het park, waar de verfplanten als Meekrap, Wede en Afrikaantjes groeien.”

140 palen

Meer dan vijftig vrijwilligers gingen aan de slag om van Blauwe Maandag een succes te maken. In totaal moesten maar liefst 140 palen twee maal geverfd worden. Daarnaast moest het vilt gekleurd worden, met de oogst van de verfakker. “Het geld van de Floriade Parade is vooral geïnvesteerd in de palen en de milieuvriendelijke verf. Het vilt hebben we bewerkt met de kleurstof van de planten, voor de palen hebben we verf moeten bestellen. Ook is er een informatiebord geplaatst, met informatie en foto’s, en hebben we een boekje laten maken. De samenwerking is dankzij Blauwe Maandag flink verbeterd. De mensen die in het park op de akker werken zijn meer betrokken bij de Wolunie en andersom. We zijn in de zomer een plukgroep gestart om te helpen met het oogsten.

Reacties

De reacties van omwonenden en voorbijgangers zijn enthousiast. “We hadden de palen nog maar net geplaatst en waren zelf nog foto’s aan het nemen toen een jongen op de fiets voorbij reed. Hij stopte aan het eind, draaide zich om en fietste er met zijn camera nog een keer langs. Hij vond het zo tof dat hij meteen een filmpje maakte voor op de sociale media. Het is mooi om de reactie van passanten te zien. Je bereikt zo veel meer mensen dan bij een expositie ergens in een zaal. ‘Nu hebben we ook hier in het park iets aan de Floriade’, hoorde ik al.”

Dutch Design Week

Brigit belandde met de plantaardig geverfde wol zelfs op de Dutch Design Week. “Ik heb zoveel uren wol geverfd dat ik enorm veel heb bijgeleerd. Bijvoorbeeld hoe je kleuren kan veranderen en hoe je de juiste nuance aan kan brengen. Vanwege die kennis werd ik uitgenodigd door Crafts Council Nederland, een platform voor hedendaagse ambacht, om bij hun stand op de Dutch Design Week te staan. Supercool toch, dat zo’n Almeers idee ook daar aandacht krijgt.”