Direct naar paginainhoud

Het eerste jaar van het Kruidentuinproject

Ingrid Coutinho vertelt over haar Floriade Parade-initiatief.

"De aanvraag van het Taalcentrum Almere was in eerste instantie voor een 'mobiele kruidentuin'.

We zijn met de leerlingen in maart-april 2019 begonnen met het zaaien van kruiden en bloemen en met het stekken van kruidenplantjes. Via de partner van een collega kregen we de beschikking over grote aantallen bloempotjes, zodat elke leerling zijn eigen potje had.

Niet alle plantjes hebben de meivakantie en zomervakantie echter overleefd. Ook groeiden de plantjes niet altijd even goed. Doordat de rolgordijnen naar beneden werden gedaan in het weekend en ’s avonds stonden de planten in een te donkere ruimte. Ze gedijen beter in de frisse lucht en in de zon. Daarom hebben we gezocht naar een andere mogelijkheid. Ik heb contact opgenomen met Lilian Stap, de wijkregisseur in Almere-Buiten-Bloemenbuurt. Samen met haar en de aannemer is er een plan gemaakt om de zandbak op het schoolplein leeg te halen en er grond in te gooien, zodat we daarmee een echte kruidentuin buiten konden maken. Uiteindelijk is dat gerealiseerd in de eerste week van september 2019.

Inmiddels zijn de leerlingen hard aan het werk geweest. Eerst zijn er paadjes aangelegd zodat alle plekken in de tuin goed bereikbaar zijn. De tuin is netjes geharkt en de kruiden die de zomer wel goed overleefd hadden zijn in de tuin geplant, net als een aantal bloeiende planten.

Ook zijn er wat bloeiende planten ingezet en zijn er radijsjes en knoflook geplant. De eerste sperziebonen zijn al in de herfst van 2019 geoogst. In oktober zijn diverse bloembolletjes de grond in gegaan, zodat de lente wat kleur brengt op het schoolplein. In het voorjaar van 2020 gaan we ook weer beginnen met het zaaien van plantjes en groente, deels binnen in de klaslokalen en waar mogelijk meteen buiten in de tuin."