Skip to content

Gekozen voorstellen maart 2019

Uitreiking op Boerenmarkt

Floriade Parade uitreiking maart 2019

Tijdens een feestelijke ceremonie op de Boerenmarkt heeft wethouder Loes Ypma de eerste zes cheques van de Floriade Parade uitgereikt. De winnende voorstellen zijn mooie voorbeelden van initiatieven die groen en gezond Almere benadrukken. Van een picknick onder de kersenbloesem tot aan een wormenhotel in Nobelhorst.

Eerste keer jury

Omdat de jury voor het eerst bij elkaar was, ruim twee maanden na de lancering van de actie, werd besloten dat meer dan vier voorstellen in aanmerking kwamen voor de financiële kickstart van 1000 euro. In totaal werden liefst negentien voorstellen beoordeeld. Deze voorstellen werden gekozen:

Kersenbloemfeest Regenboogbuurt

Vier het kersenbloesemfeest Almere onder de japanse sierkersen langs het fietspad aan de Terracottastraat in Almere Buiten. Picknicken met buren, vrienden en familie onder de Japanse sierkersen in De Regenboogbuurt Almere. Natuurlijk mag je je eigen picknickmandje meenemen! Bedrag is gebruikt voor onder meer promotiemateriaal en duurzaam servies.
Website Regenboogbuurt

Compost WOB tuinen Noorderplassen

Moestuinen Noorderplassen zijn in 2013 opgericht. Buurtbewoners en basisschoolkinderen zijn sindsdien actief aan het moestuinieren. Het gaat hartstikke goed, het bemestingssysteem kan alleen nog beter. Daar gaat deze aanvraag over. De mest moet namelijk extern aangevoerd worden. Idee is om twee innovatieve snelwerkende lokale bemestingssytemen op te zetten. Tweede onderdeel van de aanvraag is een composttumbler. Dat is een compact geïsoleerd systeem, waardoor GFT in kleinere volumes kan verteren in een periode van 6 weken.

Wormen- en insectenhotel in Nobelhorst

Een volwaardig wormenhotel inclusief workshop, met daarnaast een insectenhotel. Een buurtcompost-project verbindt de buurtgenoten. Voordat de deelnemers het wormenhotel kunnen gebruiken krijgen ze een uitgebreide workshop waarin de werking van het compostmeubel wordt uitgelegd. Een goede verzorging van het wormenhotel is zeer belangrijk. En dat valt of staat met een goede samenwerking van de gebruikers.

We Make schoolkrant voor scholieren

Een online schoolkrant voor alle (basis)scholen in Almere over wat er allemaal op groen en duurzaamheid gebied gebeurd en vooral wat er allemaal in onze stad te ontdekken valt. Kinderen zijn heel enthousiast over een online schoolkrant en willen graag meewerken, denken en helpen.

Duurzaam bijenhotel Sieradenbuurt

In de Sieradenbuurt is een ecologisch voedselbos op basis van permacultuur aangelegd van 5,5 hectare. Het is belangrijk dat de gewassen worden bestoven. Daarvoor zijn bijen onmisbaar. Maar bijen hebben het erg zwaar. Niet alleen vanwege ziekten, maar ook omdat veel gewassen worden bespoten met insecticiden. In het voedselbos kunnen ze naar hartenlust rondvliegen en bestuiven. Om de wilde bijen een handje te helpen komt er een een duurzaam bijenhotel dat past bij het karakter van het voedselbos: duurzaam en stoer. Cortenstaal past ook weer bij de vuurplaats die is aangelegd.

Blauwe Maandag in het Den Uylpark

In het Den Uylpark verzorgen vrijwiligers van de IVN/de Almeerse Wolunie een akker waarop planten worden gekweekt die plantaardige verfstoffen bevatten. Deze kleurstoffen worden bij de Almeerse Wolunie gebruikt om wol en vilt mee te verven. In het park kun je daar niets van zien. Door middel van een tijdelijk potloodlint wordt een ode gebracht aan de traditie van ambachtelijk verven met natuurlijke pigmenten, en dan is zo meteen zichtbaar voor bezoekers van het park welke parel er in het park is gevestigd.