Hoe werkt het?

Lever een tegel in, krijg een plant

1. Lever een tegel in bij het Upcyclecentrum of bij de recycleperrons in Almere

    Upcyclecentrum: Almere Haven, De Steiger 113
    Recycleperron Almere Poort, Argonweg 81
    Recycleperron Almere Buiten, Vlotbrugweg 36

2. Voor iedere tegel die je inlevert, met een maximum van vier, krijg je van de mensen die op de perrons of in het Upcyclecentrum aan het werk zijn een voucher.

Plant je plant

3. Met deze voucher ga je naar Almeerplant (Jac. P. Thijsseweg 4), Intratuin (Euphoniumweg 5) of Ranzijn (San Franciscostraat 15).

4. Daar mag je bij de speciale stand een plant uit het bijen- en vlinderassortiment kiezen en bij de kassa de voucher inleveren.

5. En zet Almere in bloei!

Leuk detail: De tegels worden door de verwerker gecrusht. Daardoor kunnen ze gebruikt worden voor het funderen van fietspaden, snelwegen en parkeerplaatsen. Zo krijgen ook de tegels een tweede leven!)

En waarom doen we dit?

Minder tegels en meer groen is vanwege een aantal redenen een stuk beter. Wij geven vijf redenen:

HITTE | Door stenen tuinen kan de hitte moeilijker weg. Dit heet het stedelijk hitte-eiland-effect. In de zomer is het soms in de stad een stuk warmer dan in de natuur, omdat de hitte in de stad niet weg kan. Dit is vooral vervelend voor mensen met een zwakkere gezondheid.

BIO-DIVERSITEIT | Meer stenen is minder groen en dus minder leefruimte voor alle soorten insecten en dieren in Almere. Door een groenere tuin krijg je automatisch meer egels, vlinders, (wilde) bijen en andere insecten. En dáárdoor krijg je weer meer vogels en vleermuizen in de tuin.

WATEROVERLAST | Er komen door klimaatveranderingen steeds meer flinke zomerse stortbuien. Dat water kan bij versteende tuinen nergens anders heen dan naar het riool. En dat raakt door al die regen overbelast. Meer groen betekent meer aarde, waar de regen langzaam en geleidelijk in weg kan zakken.

WINTERWATER | In de winter is het precies andersom. Dan regent het minder vaak en spoelt het water dat er is, te snel de riolen in om afgevoerd te worden. Als er meer groene tuinen zijn, wordt het water vastgehouden door planten waardoor het geleidelijk afgevoerd wordt. Als dit niet gebeurt, is er in tijden van droogte minder water beschikbaar.

MOOIER | En tot slot tot niet geheel onbelangrijk: wij kijken liever tegen een mooie, goed onderhouden groene tuin aan dan tegen een verzameling tegels. Zo zetten we samen Almere in bloei!